blog beginnen

Groeien op Pinterest? Volg dit stappenplan om meer uit je profiel te halen.

Dit blog bevat affiliatielinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via een van de links een aankoop doet. Zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Lees hier meer over in de affiliate disclaimer.

Groeien op Pinterest?

Zet je Pinterest al in voor je blog of webshop maar haal je hier nog weinig bezoekers uit? Denk je dat je meer kan halen uit dit kanaal?

Door mijn eigen strategie toe te passen krijg ik elke maand 20.000 bezoekers uit Pinterest. 

Het mooie hiervan is dat Pinterest een gratis kanaal is. Als je aan de juiste knoppen weet te draaien levert het je enorm veel op. 

Voor de meeste bloggers en online marketeers is het nog steeds een raadsel hoe Pinterest werkt. Maar door hier steeds beter in te worden kan jij je bezoekersaantallen enorm laten exploderen. 

Ik heb deze strategie toegepast voor mijn financiële blog blije.blog. Met dit Pinterest profiel heb ik elke maand 50. 0000 weergaven en 35000 volgers

Vandaag wil ik een aantal tips met je delen zodat jij vandaag nog aan de slag kan gaan met Pinterest en hier ook resultaten uit gaat halen. Dus ben je er klaar voor om bizar veel bezoekers te krijgen? 

groeien op pinterest

Wat is Pinterest 

 Pinterest is een platform waar de gebruikers afbeeldingen bewaren voor bijvoorbeeld recepten, meubels voor in huis, kleding voor een bruiloft, decoratie voor in huis of voor een feest of andere afbeeldingen voor hobby’s en bepaalde interesses.  

Op Pinterest bewaar je afbeeldingen op een bord. Dit bord kun je dan ook zien als een ouderwets kurkbord waar je foto’s en kaartjes op bewaard. 

Op Pinterest bewaar je afbeeldingen van dingen die je leuk of interessant vindt. Stel je voor dat je een interessant blog leest over SEO dan kan je dit eenvoudig op je bord bewaren.

Op een later moment kan je dit artikel dan nog een keer doorlezen, de kans is groot dat je dan alweer bent vergeten op welke website je dit blog hebt gelezen. 

Dan is het heel makkelijk als je alleen nog maar je Pinterest borden hoeft na te lopen. 

Wat zijn Pinterest borden?

Pinterest borden zijn de verzamelplek voor alle afbeeldingen die je opslaat omdat je ze leuk of mooi vindt.
Of je deze afbeeldingen op een later moment aan iemand anders wil laten zien. 

Gebruik je Pinterest voor je bedrijf of blog? Hou het dan bij een aantal thema’s die relevant zijn voor je bedrijf. 

De borden van mijn bespaarblog gaan veel over online geld verdienen, geld verdienen met Pinterest, sparen en bespaartips. 

Borden van mijn marketingblog gaan juist meer over SEO, Pinterest, sociale media, bloggen en geld verdienen met je blog.

De afbeeldingen die je op een bord bewaard noem je pins. 

wat is een pinterest bord

Wat zijn Pinterest pins?

Pins zijn afbeeldingen die je op een van je borden kan bewaren. Denk hierbij aan afbeeldingen van een kast of knuffel maar ook aan een afbeelding met een prikkelend titel voor een blogpost. 

Hieronder zie je een aantal afbeeldingen die ik heb gemaakt voor mijn blogs. Deze afbeeldingen bewaar ik vervolgens op een van de relevante borden. 

Het mooie van Pinterest is dat als je een pin bewaard je hier een beschrijving voor invult en een geldige URL. Met een mooie afbeeldingen die de aandacht trekt laat je de kijker meteen doorklikken naar je website. 

Klik je op een afbeelding dan kom je meteen op de website terecht van de maker van de pin. Nu wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen doorklikken. 

Repinnen

Maar dat is niet het enige wat er gebeurd. Mensen kunnen op Pinterest namelijk ook je pin opslaan op een eigen bord, Dit noemen we ook wel repinnen.

 Dit is natuurlijk weer goed voor je bereik, hoe meer je pin wordt bewaard hoe meer mensen je pin bekijken en doorklikken. 

Op Pinterest zijn er verschillende soorten afbeeldingen te zien, zelf maak ik altijd een lifestyle afbeelding en plaats ik daarover een prikkelende tekst, ook worden er veel infographics gedeeld, afbeeldingen van producten, citaten en zelfs video’s.

Elke dag neem ik de tijd om actief te zijn op Pinterest. Dit doe ik door de startpagina te bekijken. Als ik afbeeldingen zie die goed op mijn borden passen dan bewaar ik deze afbeeldingen. 

Elke dag bewaar ik ongeveer 5 afbeeldingen op een relevant bord. Pinterest vindt het namelijk fijn als je actief bent op het platform. 

wat is een Pinterest pin

Wat voor content staat op Pinterest 

Denk nu niet dat er alleen maar plaatjes over haken en breien op Pinterest staan. Het staat vol met verschillende soorten afbeeldingen voor allerlei categorieën. 

 • Kunst 
 • Auto’s en motoren
 • Websitedesign
 • Grafisch ontwerpen
 • Muziek
 • Boeken
 • Techniek
 • Gadgets
 • Gezondheid
 • Haar
 • Gezichtsverzorging
 • Feestdagen
 • Geschiedenis
 • Planten
 • Recepten 
 • Bespaartips
 • SEO
 • Marketing 
 • Tuinieren  
 • Doe het zelf
 • Bloggen 
 • Geld verdienen vanuit huis

Nu je dit rijtje bekijkt kan je al zien dat het voor elke branche interessant is om gebruik te maken van Pinterest. 

Pinterest voor bloggers

Veel bloggers gebruiken Pinterest om blogs te promoten. Pinterest is dan een van de kanalen waar ik de meeste bezoekers mee krijg. 

Het grote voordeel van dit platform is dat je het helemaal gratis kan gebruiken. Natuurlijk is het ook mogelijk om advertenties te gebruiken maar ook als je gratis gebruik maakt van Pinterest kan je hier goede resultaten mee behalen. 

Je krijgt door dit platform continu een stroom van bezoekers, met 1 pin krijg ik elke maand wel 2000 bezoekers. 

Daarnaast is het ook nog eens goed om te weten dat de gebruikers van Pinterest een hoger gemiddeld inkomen hebben dan de gebruikers van andere platformen.

Wist je dat de gebruikers actief zijn om toekomstige aankopen te plannen. Maak hier dus gebruik van!

Pinterest is een zoekmachine waardoor je op de automatische piloot zorgt voor een constante automatische stroom van bezoekers omdat je de SEO van je website automatisch verbeterd. 

Cijfers Pinterest

Hieronder zal ik een aantal feiten met je delen om je te laten zien hoe waardevol Pinterest is.

 • Pinterest bestaat sinds 2010. Op dit moment is Pinterest meer dan 11 miljard dollar waard. 
 • Er zijn maandelijks 300 miljoen actieve gebruikers op het platform
 • De helft van de Pinterest gebruikers verdient 50.000 dollar of meer per jaar.
 • 10% van de Pinterest huishoudens verdient zelf meer dan 125.0000 dollar per jaar.
 • 85% van de gebruikers bekijkt de afbeeldingen op zijn mobiele telefoon

Bron van deze cijfers is omnicoreagency

Pinterest is een zoekmachine en geen sociale media

Net als Google is Pinterest een zoekmachine. Op Pinterest zijn mensen dan ook niet bezig om op elkaars berichten te reageren en draait het helemaal niet om de likes. 

Op Pinterest zijn mensen helemaal niet sociaal bezig zoals op andere sociale media als Facebook of Instagram.

Je kan wel een reactie achterlaten op een afbeelding en een bericht naar anderen sturen maar dat is niet waar Pinterest voor is bedoeld. 

Op Pinterest zoek je namelijk naar afbeeldingen die passen bij je interesses, heb je dit gevonden dan sla je het op met een van je borden. 

Pinterest lijkt daarom meer op Google dan op Facebook of Instagram. Het is een visuele zoekmachine. 

pinterest is een zoekmachine

Visuele zoekmachine

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt veel beter om organisch bezoekers (niet betaald) te krijgen dan andere platformen. 

Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Facebook en Instagram dan is de functie heel anders. Met Facebook en Instagram willen mensen geïnspireerd worden en zijn mensen niet op zoek naar informatie. 

Deze platformen leveren je daarom minder snel bezoekers op dan Pinterest. 

Op Pinterest zijn mensen namelijk echt op zoek naar informatie, ideeën of producten via de zoekmachine.

Het verschil tussen Pinterest en Google is dat je op Pinterest veel beter gevonden wordt dan in Google. Als je de stappen maar op de juiste manier toepast. Daar vertel ik je zo meer over. 

Verschil tussen Pinterest, YouTube, Facebook en Instagram

Sta er eens bij stil dat je een video bekijkt via YouTube, hoe groot is de kans dat je dan doorklikt naar de website van de maker?

De kans is niet groot, waarschijnlijk bekijk je de video en scrol je daarna verder naar een andere video. 

Facebook en Instagram zijn ook twee platformen waar je prachtige afbeeldingen ziet en mooie teksten leest. Het is niet de bedoeling om de platformen te verlaten en naar je website te gaan. 

Bij Pinterest is dat heel anders. Het is juist de bedoeling dat je met een simpele klik op de website terecht komt om het blog te lezen, het recept te volgen of een aankoop te doen. 

Daarom krijg je veel meer verkeer uit Pinterest dan uit andere kanalen. 

Waarom is Pinterest beter dan sociale media?

Het is natuurlijk mogelijk om bezoekers te krijgen uit sociale media. Voor de meeste mensen is dit echter niet mogelijk op organische manier of het duurt ontzettend lang voordat je dit opzet. 

Als je geen budget hebt voor advertenties moet je dus een andere manier gaan gebruiken om aan bezoekers te komen. 

Sociale media helpt je niet omdat het bereikt ontzettend laag is, er zijn maar weinig mensen die je berichten zien. Er is veel concurrentie en je moet ontzettend hard werken om op te vallen tussen de brei van berichten. 

Organisch groeien

Organisch groeien kost ontzettend veel tijd. Voordat je trouwe volgers krijgt ben je eerst een lange tijd content aan het creëren.

Om snel te groeien zal je in moeten zetten op advertenties maar helaas kost dit veel geld en is de concurrentie ook heel groot. Je moet dan echt weten hoe je advertenties winstgevend krijgt zodat het je ook echt wat oplevert. 

Natuurlijk kan het zo zijn dat jij heel goed bent in Facebook of Instagram en dat het juist heel goed voor je werkt. Als beginner zonder budget zijn er andere kanalen die je snel verkeer op kunnen leveren zoals Pinterest. 

Stappenplan om aan de slag te gaan. 

Om je echt te helpen om vandaag nog aan de slag te gaan met Pinterest heb ik een stappenplan voor je gemaakt. Neem het stap voor stap door zodat jij ook bizar veel verkeer krijgt uit Pinterest.

Maak een zakelijk Pinterest account.

Misschien heb je ooit een Pinterest account geopend. Een persoonlijk profiel is prima voor privégebruik. Maar met een zakelijk account kun je statistieken inzien van je beste pins en is het duidelijk door welke pins je bezoekers krijgt naar je website. 

Een zakelijk profiel kan je helemaal gratis aanmaken.

Vul een aantal gegevens in over je bedrijf. Pinterest zal je vervolgens vragen om een aantal interesses aan te vinken die passen bij je profiel.

Dit doet Pinterest om je startpagina voor je te vullen. Als jij een affiliate blog hebt over fitness en gezonde voeding dan heb jij natuurlijk andere interesses dan een blogger die schrijft over het moeder zijn. 

maak een zakelijk account

Vul je profiel aan 

Als je op je profiel klikt dan kan je hier je bedrijfsnaam en beschrijving invullen. Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan maar in deze onderdelen van je profiel moet je ook zoekwoorden invullen. 

Probeer altijd 2 zoekwoorden te vermelden in de beschrijving van je profiel.

Gebruik altijd een persoonlijke foto in je profiel. Pinterest zal je foto automatisch bijschaven naar het juiste formaat. 

Pinterest profiel maken

Claim je website

Om Pinterest te laten weten dat je content deelt van je website is het nodig om je profiel te verbinden met je profiel. De makkelijkste manier om dit te doen is de Yoast SEO plug-in te downloaden voor je WordPress website. 

Deze plug-in helpt je om je content te verbeteren voor Google.

Heb je de plug-in geïnstalleerd ga dan terug naar je Pinterest profiel en ga dan naar claim je website

Website claimen op PInterest
yoast inzetten voor pinterest


Er staat hier een code. Deze code vul je in bij de plug-in Yoast. Dit doe je bij het onderdeel social.

Binnen 24 uur zullen je website en profiel met elkaar zijn verbonden. 

Meld je aan voor rich pins

Als je website is verbonden met je profiel kan je ook gebruik maken van rich pins.
Met rich pins zal er meer informatie worden weergegeven op je pins. 

Denk hierbij aan de titels van je blogs, informatie over je recepten, de prijzen van je producten etc.

Met rich pins zijn er meer opties te zien met je pins. Zo kan de gebruiker niet alleen je afbeelding opslaan maar kan deze je ook meteen volgen.

Om deze pins te maken is er een code nodig in je website. Maak je geen zorgen, dit kan jij ook.

Met sommige website thema’s is dit heel eenvoudig terwijl het met andere thema’s juist een flinke zoektocht is. Gelukkig kan je de Yoast plug-in hier ook weer voor gebruiken.

In Yoast moet je eerst de open graph data enabled goed instellen bij het onderdeel Facebook. 

Vervolgens ga je naar rich pins en vul je hier je website in. Sla dit dan op als HTML tag.

Meld je aan voor rich pins en je krijgt vervolgens een melding als je bent goedgekeurd. 

Pinterest borden maken

Op Pinterest bewaar je dus afbeeldingen over onderwerpen waar je in geïnteresseerd bent.

Om goed van start te gaan begin je met het maken van 5 borden, geef deze borden een naam met een zoekwoord. Pinterest is immers een zoekmachine. 

Als je ervoor wil zorgen dat mensen je ontdekken op Pinterest moet je zoekwoorden gebruiken in de naam van je borden en je omschrijving. 

Gebruik altijd populaire zoekwoorden als bordnaam, denk aan facebook marketing, gezond afvallen, koolhydraatarm eten etc. 

Mensen volgen in je niche

Op Pinterest deel je niet alleen je eigen afbeeldingen. Je deelt ook de afbeeldingen van andere mensen. 

Volg daarom 5 tot 10 mensen die interessant zijn in je niche. Hierdoor zie jij de content van je concurrenten. Bekijk wat populair is en maak hier ook content over.

Deel relevante pins die je volgers interessant vinden. Heb je geen idee hoe je deze mensen kan vinden? Vul dan zoekwoorden in bij de Pinterest zoekbalk.

Er verschijnen nu afbeeldingen van concurrenten. Klik op een afbeelding om het profiel te bekijken. Kijk eens rond wat voor borden deze mensen hebben. 

Vervolgens kan je een bord volgen wat heel specifiek is voor je branche of volg je het hele profiel. 

Volg anderen in je niche

Voeg pins toe aan borden

Als je borden maakt voor Pinterest wil je hier wel afbeeldingen op bewaren. Op Pinterest bewaar je niet alleen je eigen afbeeldingen maar ook de afbeeldingen van anderen. 

Afbeeldingen van anderen zie je door zoekwoorden in te vullen of door te kijken op de startpagina. Eigen afbeeldingen bewaar je dan ook op je eigen borden die relevant zijn voor die onderwerpen. 

Als je nog niet weet wat de beste naam is voor je borden dan kan je dit ontdekken door de zoekbalk van Pinterest. Vul een zoekterm in en ontdek welke termen er tevoorschijn komen. 

Voorbeelden hiervan zijn een blog beginnen, een webshop beginnen, geld verdienen met bloggen. 

Juiste link

Bewaar alleen afbeeldingen die een goede link bevatten, klik even op de afbeelding om zeker te weten dat de link werkt. 

Daarnaast moet de afbeelding er professioneel, licht en mooi uitzien. Bewaar het alleen als het relevant is voor je borden. Het moet namelijk wel passen bij de content die je deelt. 

Deel je zelf een afbeelding, zorg er dan wel voor dat de link ook werkt. 

In het begin zal je veel afbeeldingen delen van anderen. Hoe actiever je bent op het platform zal ervoor zorgen dat je meer eigen pins gaat maken en gaat delen. 

Maak je eigen pins met Canva 

Canva is een gratis design programma waar je afbeeldingen maakt voor sociale media, je nieuwsbrief etc. 

Voor Pinterest is het heel belangrijk dat je pins het juiste formaat zijn en er professioneel uitzien. 

Als je pins veel worden bewaard en hierop wordt geklikt zal Pinterest je pins aan meer mensen laten zien. Het is dus heel belangrijk om goede afbeeldingen te maken.

Zelf gebruik ik het voor:

 • Pins
 • Quotes
 • Social media
 • Uitnodigingen

Het formaat van een Pinterest pin is op dit moment 600x 900 of 1000 x 1500
Plaats altijd prikkelende tekst over een Pinterest afbeelding.

Met Canva kun je verschillende afbeeldingen gratis downloaden. Ook kan je websites gebruiken als Unsplash en Pixabay. 

Maak voor elk blog meerdere pins om erachter te komen welke het best presteert.

Maak het zo makkelijk mogelijk door je logo erop te plaatsen en steeds dezelfde lay-out te gebruiken. 

canva voor pinterest

Promoot je pins met tailwind 

Nu je profiel helemaal klaar staat en je weet hoe je verkeer kan krijgen via Pinterest kan je twee dingen doen. Met de hand pinnen, ik ben op deze manier begonnen.

Na een jaar had ik hierdoor 20.000 bezoekers per maand. Heb je de tijd om het zelf op te bouwen dan is dit een aanrader. 

Wil je snel verkeer krijgen dan is een automatiseringstool als Tailwind om snel te groeien. 

Voordelen van Tailwind:

 • Automatisch pinnen, zelfs op vakantie, weekend weg etc.
 • Analyseer pin engagement en hoe je pins het doen
 • Analyseer hoe je borden het doen
 • Krijg een overzicht van nieuwe volgers
 • Meer verkeer door deze tool

Tailwind is een van de bedrijven waar Pinterest mee samenwerkt. Dit is dus goed om Pinterest op de juiste manier in te zetten. 

Pins inplannen

Door je pins in te plannen bespaar je veel tijd en krijg je ook nog eens meer bereik en meer bezoekers naar je website. 

Met een tool als Tailwind hoef je niet elke dag achter de computer te zitten om je pins te delen. Hierdoor kan jij je concentreren op belangrijkere taken.

Als je Pinterest gebruikt kan je zelf inplannen naar welk bord je pins gaan en hoe laat je deze dan deelt. 

Tailwind laat je ook zien welke tijden je pins het best kan delen om hier meer resultaten uit te halen. 

tailwind inzetten voor pinterest

Analyse van Pinterest

Met Tailwind krijg je een overzicht van de resultaten van je profiel en content.
Je ziet hoe het engagement is van je pins, of deze worden gedeeld en of bewaard.
Als je weet welke pins het goed doen kan je hier in de toekomst meer pins van maken. 

Ook kan je verschillende pins maken van eenzelfde onderwerp. 

Als je een goed overzicht wil krijgen van je website verkeer is de analyse van Google analytics veel beter dan de analyse van Tailwind. Toch is het goed om erbij stil te staan dat de analyse van Tailwind veel specifieker is dan de Pinterest statistieken. 

Dit is een van de beste hulpmiddelen om je Pinterest account snel te laten groeien zonder dat je al veel volgers hebt. Dit helpt je om vooruit te komen en erachter te komen wat er nodig is om constant te groeien. 

Het mooie van Tailwind is dat je dit 14 dagen gratis kan uitproberen. Tailwind is de planning en analyse tool waardoor je meer uit je Pinterest account haalt. 

inzichten van tailwind

Groepsborden

Kan je zonder volgers toch verkeer krijgen naar je website? Met Pinterest kan je deel uitmaken van verschillende groepsborden.

Een groepsbord is een bord van iemand die al veel volgers heeft. Je deelt dan je afbeelding op een bord wat al veel mensen volgen. Hierdoor krijg je gigantisch veel verkeer naar je website zonder dat je volgers nodig hebt. 

Voordat je actief kan mee pinnen op een groepsbord moet je wel deel uitmaken van dit bord. Dit doe je door de beschrijving van het bord door te nemen en op zoek te gaan naar de regels om deel te nemen aan het bord.

Vaak staat er een email adres van de eigenaar of is het mogelijk om een bericht te sturen via Pinterest. 

Voordat je deel kan nemen aan een groepsbord moet je eerst de eigenaar volgen anders kan deze je niet toevoegen aan het bord. 

Pingroupie

Er is een tool pingroupie wat je kan gebruiken om relevante groepsborden te vinden. Dit kan je natuurlijk ook doen in de zoekbalk door relevante zoekwoorden in te vullen .

Een bord is alleen interessant als er meer volgers zijn dan je al hebt en de deelnemers ook actief zijn op het bord. Je wil natuurlijk niet de enigste zijn die actief is. 

Met Tailwind kan je de prestaties van het groepsbord bekijken zodat je zeker weet dat je een juist groepsbord gaat gebruiken. 

Pinterest is een gratis kanaal wat jij kan inzetten om meer bezoekers te krijgen naar je webshop en je blog. Als je nog niet wist hoe jij kan groeien op Pinterest dan weet je na het lezen van dit artikel hoe jij dit kanaal echt succesvol kan inzetten.

Wil jij continue bezoekers krijgen naar je blog?

Dan heb je een steengoede Pinterest strategie nodig die je niet alleen bezoekers maar ook klanten oplevert!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten