blog starten

Een eigen blog starten? Hoe begin je met een blog (stappenplan voor beginners)

Dit blog bevat affiliatielinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via een van de links een aankoop doet. Zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Lees hier meer over in de affiliate disclaimer.

Een eigen blog starten

Het starten van mijn eigen blog is de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb! Voordat ik mijn blog begon had ik het gevoel dat er meer in zat, en dat het leven meer kansen geeft om op een andere manier geld te verdienen.

Zodat je meer vrijheid creëert om dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. Zoals tijd doorbrengen met je familie en vrienden.

Met een blog verdien je namelijk een passief inkomen en stromen de klanten vanzelf binnen. Ben je het ook zat om elke dag wakker te worden van je wekker, geeft je baan je geen voldoening meer, droom je ervan om te reizen, en heb je er een hekel om elke dag weer in de file te staan?

Dan klinkt het vast als muziek in je oren dat het echt mogelijk is om je geld te verdienen met een blog. Zodat jij het leven kan leven waar je al zolang van droomt. 

blog starten

Geld verdienen met bloggen?

Misschien klinkt het als muziek in je oren maar ben je nog een beetje sceptisch. Toch is het echt mogelijk om met een website geld te verdienen.

In dit artikel vertel ik je meer over hoe je begint met je eigen blog en je daarmee een inkomen opbouwt. Het mooie van het beginnen van je eigen blog is dat je het helemaal zelf kan vormgeven.

Jij bepaalt zelf waar je over gaat schrijven en hoe je eigen website eruit ziet. Het grootste voordeel van dit verdienmodel is dat het heel goedkoop is.

4 Een WordPress begin je al voor €4 per maand, dit is de goedkoopste manier om je eigen online bedrijf te starten. 

Als je geld verdient met je blog heb je namelijk een eigen bedrijf. Klinkt dit niet geweldig? 

Bedenk waar je over gaat bloggen

Denk er goed over na over welk onderwerp je veel weet en je leuk vindt om elke week over te schrijven. Bloggen is een lange termijn strategie.

Weet dus zeker dat het onderwerp boeiend genoeg is. Daarnaast is het niet nodig om er te lang over na te denken. 

Het is ook mogelijk om een inkomen te verdienen door te schrijven over meerdere onderwerpen. Ook kom je er vaak later achter over welk onderwerp je gaat schrijven.

Mijn bespaarblog begon ik niet als bespaarblog, ik schreef over meerdere onderwerpen en voelde later pas dat dit het onderwerp was waar ik meer over ging schrijven.

De beste manier om erachter te komen wat nu echt voor je werkt is het gewoon te proberen en er vanzelf achter te komen. Je weet niet dat je gek bent op chocolade voordat je het probeert toch? 

Blogonderwerpen waar je geld mee verdient

Nu zijn er diverse onderwerpen waar je over kan schrijven, wil je nu zeker weten dat je er ook geld mee kan verdienen kies dan een van de volgende onderwerpen uit. 

 • Gezondheid en fitness
 • Essentiële oliën
 • Reizen
 • Diëten
 • Moeder/vader zijn
 • DIY
 • Mode
 • Decoratie
 • Online geld verdienen
 • Relaties
 • Tech

Je kan natuurlijk ook twee onderwerpen kiezen en hier een mooie combinatie van maken. Denk bijvoorbeeld aan een blog over het keto dieet voor drukke moeders.

Zorg er wel voor dat je zelf een affiniteit hebt met de onderwerpen, anders maak je het heel lastig voor jezelf om wekelijks hierover te schrijven. 

blog starten

Blog starten

Voordat je een blog start heb je twee dingen nodig. 

 • Een blog platform waarop je berichten schrijft. Een van de bekendste van dit moment is WordPress. 
 • Een hosting, dit is eigenlijk het huis van je blog. Bij WordPress kan je een hosting aanschaffen. Stel je voor dat je een website wil gebruiken met een .nl aan het einde dan moet je ergens anders een hosting aanschaffen. 

Voor deze website heb ik mijn hosting aangeschaft bij Yourhosting. 

WordPress is een platform wat door 95% van de bloggers wordt gebruikt. Dit omdat het eenvoudig is en makkelijk te gebruiken voor beginners als ervaren bloggers.

Een blog gratis beginnen?

Heb je geen budget om je eigen blog te beginnen en wil je helemaal gratis beginnen? Dat kan natuurlijk maar hou er dan wel rekening mee dat je hier niets mee kan verdienen. 

Gratis blogplatformen zijn prima om mee te beginnen maar er zijn wel een aantal nadelen. Je bent geen eigenaar van je eigen blog, het is niet mogelijk om advertenties te plaatsen zodat je een inkomen verdient met je blog.

Het ziet er daarnaast ook nog eens onprofessioneel uit. Als je met je blog geld wil verdienen kan je niet anders dan hiervoor betalen.

Het is dus geen goed idee om een gratis blog te beginnen als het je doel is om er geld mee te beginnen. 

Hoeveel kost het om een blog te beginnen?

Met een blog je eigen bedrijf beginnen is een van de goedkoopste manieren om je eigen bedrijf te beginnen. 

 • Voor €4 per maand begin jij je eigen blog met WordPress.
 • Domeinkosten van €100 per jaar als je ergens anders een domein aanschaft. Kan ook via WordPress maar dan staat er .com in je URL. 
 • Begin je eigen maillijst voor €10 per maand bij ActiveCampaign 

Stap voor stap beginnen

Ga nu naar WordPress om de verschillende prijzen te vergelijken. Het is verstandig om klein te beginnen met het kleinste abonnement. Uitbreiden kan altijd nog.

Nadat je een juiste prijs hebt gekozen is het tijd om je domeinnaam in te vullen. Dit kan je dus prima doen bij WordPress, het enige nadeel daarvan is dat je URL vaak eindigt op .com of .org.

Een domeinnaam is de naam die bovenin verschijnt als je op een website terecht komt. De domeinnaam van deze site is annemiebleeker.nl 

Nu kan jij je blog starten

Je hebt nu een betaald abonnement uitgekozen van Wordpress en een domeinnaam uitgekozen. Nu is het tijd om je blog te starten en een mooie website te maken. 

Je website ziet er nu nog niet zo aantrekkelijk uit. Wordpress maakt automatisch een website voor je aan, jij wil het helemaal aanpassen naar je eigen smaak. 

blog starten thema

Nu heeft WordPress meerdere gratis thema’s die je zelf kan gebruiken. Veel thema’s kun je gewoon helemaal gratis gebruiken. Ook zijn er een aantal thema’s waar je voor betaald. 

Wees niet bang dat je het verkeerde thema uitkiest. Je kan dit op een later moment altijd nog veranderen. Vaak zien de afbeeldingen van de thema er super mooi uit.

Sta erbij stil dat de gratis variant van een thema niet altijd alle functies bevat die je op de plaatjes ziet. Toch zijn er genoeg thema’s die echt heel mooi zijn en die er professioneel uit zien. 

Je homepage vormgeven

Nu je een thema hebt uitgekozen is het tijd om je homepage vorm te geven. Dit is de eerste pagina die je bezoeker ziet als die op je website terecht komt.

Kies een mooi foto voor in de bovenkant van je website, plaats hier een pakkende tekst in zodat het voor de bezoeker duidelijk is op wat voor website hij terecht is gekomen. 

Daarnaast wil je dat het meteen duidelijk is wat de bezoeker hier kan doen. 

Heb je een gratis e-boek of geef je iets anders weg? Plaats dit dan onder de eerste afbeelding op je home page.

Maak een bericht pagina

Als je een blog gaat starten weet je dat je blogs gaat schrijven. Maak voor je blogs dan ook een geschikte pagina. Dit kan je heel simpel doen door een nieuwe pagina te maken.

Noem deze pagina blogberichten. Vervolgens stel je in dat al je berichten op deze pagina worden geplaatst. Lees hier 30 tips om sneller en beter blogs te schrijven.

Je eigen blog starten is niet moeilijk en je hebt ook geen technische kennis nodig. Bedenk een onderwerp voor je blog, kies een domeinnaam en richt je eigen website in.

Begin vandaag nog je eigen online bedrijf voor maar €4 per maand.

Blogs schrijven

Als je een nieuw blogbericht (artikel) wil schrijven dan maak je dit eenvoudig aan door op het plusje te drukken en een nieuw bericht aan te maken. 

Nadat je de naam van je blog hebt gekozen is het goed om je blogberichten in dezelfde soort niche te blijven schrijven. 

Stel je voor dat je website fitnessworkout.nl is dan schrijf je artikelen over gezondheid, fitness oefeningen, supplementen en sport. Maak hier vervolgens categorieën voor aan zodat je elk artikel wat je schrijft een categorie geeft. 

Dit is niet alleen fijn voor de lezer maar dit geeft Google ook de mogelijkheid om te begrijpen waar je website precies over gaat. 

Maak een aantal pagina’s

Nu heb je een homepage ingesteld en een pagina waar al je artikelen op terecht gekomen. Toch zijn er nog een aantal belangrijke pagina’s die je niet over het hoofd kan zien. 

Welke pagina’s zijn nu echt belangrijk:

 • Over mij pagina (deel hier wie je bent en waarom jij blogt over dit onderwerp, vergeet geen foto toe te voegen)
 • Contact pagina (meestal is dit een contact formulier)
 • Privacy verklaring en affiliate disclaimer (verklaring wat je met gegevens doet van lezers)

Bovenin je website staat een menu, hier staan de belangrijkste pagina’s. Als je met je website begint staat er alleen nog een homepage ingesteld. Voeg hier vervolgens bovenstaande pagina’s aan toe. 

Reacties

Een blog starten is spannend. Maak jij je druk over wat anderen ervan vinden? Dan is het goed om ervoor te zorgen dat je geen negatieve reacties toelaat onder je blogs.

Er staat namelijk een blog onder elk artikel waar je lezer een reactie kan achterlaten. Dat is heel leuk maar bestaat voor een groot deel uit spam.

Om deze reacties handmatig goed te keuren installeer je de plug-in Antiskimet. Ik vertel je later meer over Plug-ins.

De mediabibliotheek

In de mediabibliotheek komen alle afbeeldingen terecht die je voor je website gebruikt. Dat is heel handig als je in verschillende blogs dezelfde afbeelding gaat gebruiken. 

Uiterlijk van je website

Dit is het onderdeel waarmee je dingen verandert in de vormgeving van je website. In dit onderdeel verander je de pagina’s van het menu of wijzig je andere onderdelen van de website. 

Plug-ins

Plug-ins zijn onderdelen van je blog die je helpen om extra dingen toe te voegen aan je artikelen of je pagina’s. Een plug-in als Antiskimet helpt je spam reacties uit te sluiten. 

Er zijn nog veel meer plug-ins die je kan gebruiken. Denk aan social share buttons of een plug-in die je website sneller maakt.

Pas op met het installeren van te veel plug-ins, dit is weer schadelijk voor de snelheid van je website.

Gebruikers

Jij bent eigenaar van je website en staat daarom in het onderdeel users. Hier kan je het wachtwoord veranderen en andere dingen wijzigen. 

Als je met een webdeveloper of andere specialisten samenwerkt kan je deze toegang geven tot je website. 

De instellingen

In dit onderdeel zijn de instellingen van je website vastgelegd. Dit kan je weer aanpassen als je niet tevreden bent met de lay-out of vormgeving.

In dit onderdeel bepaal je met welke naam je website wordt weergegeven en stel je de tijdzone in. Ook kan je nog wat instellingen aanpassen van de home page en de blogpagina. 

Een voorbeeld is het aantal blogs die worden weergegeven op je homepage, dit aantal kan je hier veranderen.

Schrijf je eerste blog

Nu ben je er helemaal klaar voor om je eerste blog te schrijven. 

Klik op het plusje bovenin de balk en voeg dan een nieuw bericht toe. Dan open je een nieuw bericht en ga jij je eerste blog schrijven. 

Waar kan je over schrijven?

 • Stel jezelf voor en vertel waarom je over dit onderwerp gaat schrijven
 • Vertel wat meer over je persoonlijke verhaal en waarom jij de lezer kan helpen. 
 • Waar ga je over schrijven, wat kan de lezer verwachten

Natuurlijk hoeft dit niet maar als jij een goedlopend blog wil opzetten is het fijn als mensen weten wie er achter het scherm zit. Deel dus een verhaal over jezelf met een persoonlijke foto.

Zijn er andere blogs die je inspireren om je eigen blog te beginnen? Dan kan je hier een link naar delen. Dit noemen we ook wel de hyperlink.

Klik op het paperclipje en voeg een link toe aan je tekst. Deze foto voeg je toe door op uploaden media te klikken.

Nu kan je een afbeelding van je computer toevoegen aan je blog. Als je de foto in je tekst hebt geplaatst ga je weer verder met het schrijven van je tekst. 

Publiceren van je blogpost

Je blog blijft in draft modus als je er aan schrijft. Dit betekent dat je blog in een kladversie blijft staan in WordPress.

Als je helemaal klaar bent met schrijven kan je op publiceren klikken en zal je blog online komen te staan. 

Nadat je eerste blog online staat kan je de URL delen op social media of met je vrienden of familie.

Een eigen blog starten is overweldigend. 

De meeste mensen die een eigen blog starten beginnen vol goede moed. Toch is het best overweldigend om een website te bouwen, artikelen te blijven schrijven en dit op de lange termijn vol te houden. 

Een blog starten is ook nog een lange termijn strategie en er zijn momenten dat jij je alleen voelt.

Het is dan heel belangrijk dat je begrijpt waarom je bent begonnen, dat brandende verlangen dat geeft je de energie die je nodig hebt om door te gaan.

Geef niet op maar blijf waardevolle content delen. 

Je blog starten is de eerste stap maar voldoende bezoekers krijgen en hier ook goed mee verdienen dat gaat je lukken. Stap voor stap. 

Ontdek het #1 verdienmodel voor het opbouwen van een passief inkomen met je blog

Met maar 1 tot 2 uur per dag

2 reacties op “Een eigen blog starten? Hoe begin je met een blog (stappenplan voor beginners)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten